„A régi-új ékszerdoboz”

December 07
15:00
Részvétel: 2500 Ft / fő
Nagy Csaba Ybl és Prima Primissima díjas építész vetítettképes előadása a Millennium Háza építészeti tervezési folyamatáról.

A Ház az 1885-ös Országos Általános Kiállítás Műcsarnokaként, reprezentatív külsővel, nagy belső terekkel, felülvilágító üvegtetőkkel épült Pfaff Ferenc és Kauser Gyula tervei szerint. A kiállítás több mint 100 pavilonjára általában az ideiglenes kialakítás volt jellemző, de ez az épület – az Iparcsarnok és a Királyi Pavilon mellett – maradó anyagokból készült. Így történhetett, hogy eredeti szerepének elmúltával is, még további több mint 130 éven szolgálta a legkülönbözőbb célokat.

A funkcióváltások persze mindig átépítéssel, rombolással, hozzáépítéssel jártak, majd hosszú ideig üresen, funkciótlanul állt, külső megjelenése mégis mindig mutatta a letűnt bájt és eleganciát. Újjáépítése kapcsán a legfontosabb szempont az ékszerdoboz-szerű külső újjáélesztése, illetve az új funkcióknak – kiállítóterem és étterem - megfelelő belső tér kialakítása volt.

A Házat a múlt által inspirált, új, nagyvonalú belső terek jellemzik. A régi kiállítóteret elválasztó falak az új épületben már nem a földön állnak, hanem magasabbról indulva osztják a teret. Az alagsor az épület alatt bővülve új szintté vált.

E munka folyamatáról, szempontjairól, a nehézségekről és megoldásokról a Millennium Háza építésztervezője, Nagy Csaba, Ybl és Prima Primissima díjas építész mesél előadása során.

Kategória: Program
Helyszín és időpont

December 7-én 15:00 órakor a Millennium Háza vetítő termében (kb. 90 perc)

Helyszín

Millennium Háza (átmenetileg zárva)
1146, Budapest, Olof Palme sétány 1.
Go to the institution's page